Sondmatning på NEO-avdelning

För någon vecka sedan berättade jag om att jag och ytterligare några kvinnor hjälps åt med en liten prematurbebis. Uppdraget går främst ut på att ge Mini kroppskontakt för att på så sätt öka hennes möjlighet att överleva. Uppdraget har fortsatt men det är främst de andra två kvinnorna som har varit där. Men jag har bidragit lite 🙂

Mini som vid födseln vägde runt 700 gram väger nu nästan det dubbla och börjar bli mer stabil. Hon andas mestadels själv, men vid några tillfällen när hon äter så glömmer hon bort att andas och hon behöver då få syrgas. Första gången jag fick uppleva det var riktigt obehagligt och stressande. Hon blev snabbt helt blå i ansiktet och både en sjuksköterska och en undersköterska kom till undsättning.

Vi får också hjälpa henne med matningen som till största del sker genom sondmatning, där man ger henne ungefär en milliliter i minuten. Men för varje dag ger vi henne lite mer genom nappflaska, även om det inte är många millilitrar.

Nästa vecka ska jag göra mitt sista uppdrag med Mini. Och även om det är en sån sorglig start för det lilla flickebarnet som jag verkligen hoppas får ett bra liv, så har det berikat mitt liv något enormt. Jag har bl a:

  • på nära håll fått följa en enormt stark liten tjej som trots usel start i livet är en fighter,
  • fått insyn i prematurvärlden och utöver att jag har fått följa Minis utveckling så har jag fått följa kämpande föräldrar som i veckor lever isolerade på NEO-avdelningen för att rädda sina barn.
  • vända och vrida mina funderingar kring liv och död och det faktum att det är sjukvårdens främst uppgift att rädda liv har blivit så påtagligt.
  • en ännu större respekt och förståelse för hur ansträngande det kan va att vara socialsekreterare och familjehemskonsulenter få ett sånt här ärende på sitt bord. Där du på nolltid måste lösa situationer som de facto handlar om liv eller död och som är utöver de vanliga placeringarna.
  • Mm mm mm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: