Matchning eller slump av placeringar

Jag har fått några frågor om huruvida man matchas och om man får träffa barnen innan de placeras i ens hem eller om man bara får gilla läget och ta emot vad som ”erbjuds”. Svaret är att det beror på en massa olika omständigheter.

Är du t ex jourhemsförälder, vilket innebär att du/ni och de som utrett dig/er har kommit överens om att ni kan ta emot kortare uppdrag där det oftast handlar om akuta åtgärder så finns sällan tiden för att träffas innan. Men däremot söker socialtjänsten givetvis efter bästa lämpliga familj. Givetvis blir man uppringd innan och får ta ställning utifrån oftast mycket lite information. Självklart resoneras det också utifrån ens egna tillfälliga förutsättningar. Har man t ex släktingar på besök eller om man ska iväg på något viktigt just då så kanske det inte fungerar. Det kan också vara så att det inte matchar med eventuella andra placeringar du har för tillfället.

Tanken är att socialtjänsten ska utreda barnet och dess situation under tiden man är i jourhemmet och om man bedömer att det finns behov av vidare placering hitta ett lämpligt familjehem. Om du/ni har sagt att ni kan vara både ock, alltså både jour och familjehem kan socialtjänsten göra bedömningen att barnet/barnen ska vara kvar.

Har du valt att vara familjehem så har du under utredningen dels själv fått uppge vilken åldersgrupp du känner att du helst vill ta emot. Därtill gör utredarna en bedömning utifrån dina förutsättningar vad gäller t ex din/er jobbsituation, ålder, eventuella egna barn m m. I mitt eget fall har vi gemensamt gjort bedömningen att tonårstjejer är bäst för min situation och mina förutsättningar.

Det vanligaste vid familjehemsplaceringar är att man först blir uppringd och får en kortfattad information om ett barn som de tror skulle passa. Tycker man att det verkar vettigt så bokas det oftast in möte där alla parter får känna om man tror att man kan funka ihop.

Så kort och gott blir du familjehem eller jourhem är det inte så att socialtjänsten kör hem en liten bebis eller en stor tonåring till ditt hem utan att du har fått vara med och påverka :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: