Nätverka med andra familjehemsföräldrar är guld värt

Förra vändan jag var familjehemsförälder, under tidiga 2000-talet, så nätverkade jag och min dåvarande sambo nästan ingenting med andra familjehemsföräldrar. Det berodde dels på att vi hade en placering via en kommun och där erbjöds inte den möjligheten. De andra placeringarna som vi hade via ett företag som erbjöd familjehemsvård erbjöd en eller två föreläsningar och någon gång var vi iväg på aktiviteter med kidsen och en massa andra familjer. Det var kanon, men inte i någon större omfattning.

Denna gång, trots att jag knappast har kommit igång har jag redan hunnit med långt mer än på flera år vid förra tillfället. Dels har jag genom Humana gått Connectutbildning där jag lärt känna ett tiotal familjehemsföräldrar. Men jag har också varit på Ålandskryssning med föreläsningar samt att nästa vecka är vi bjudna på picknick, också det genom Humana. Så värt att delta. Dels för att man kan ta del av andras erfarenheter men också för att bolla lösningar på problem man kan ha med barnen, deras föräldrar, socialtjänsten m m. Men också för att bara få snacka av sig om sin roll. Ungefär som jag förmodar att man gör föräldrar emellan. Viktigt att poängtera: Självklart gör man det utan att utelämna barnens eller de biologiska föräldrarnas identitet!

Som jag har skrivit i inlägget om man bör välja placering från kommun eller företag som erbjuder familjehemsvård så anser jag att man ska välja ett alternativ där du erbjuds handledning. Jag tror nämligen att man blir en bättre förälder av att ventilera.

Igår var jag och besökte familjen som tog över Liten som bodde hos mig en vecka. Det var verkligen jättemysigt att få träffa henne och se hur fint hon mår och utvecklas. Men det var också skönt att just få snacka av sig. Det som dock slog mig då var att man ofta glömmer bort handledning till jourhemsföräldrar. Jag har förvisso ingen vetenskap kring detta men frågade några av de som jag har kontakt med och de hade endast fått handledning i de fall där man hade haft lite längre placering. Det tror jag är feltänkt. Jag tror att man i minst lika hög grad behöver få ventilera sina upplevelser även för kortare uppdrag.

Därtill rekommenderar jag att leta upp en del av de nätverk som finns på Facebook. Jag  har hittat en hel del som jag har nytta av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: